Омагьосаните кръгове

,

 

Без криза няма израстване…
/един мъдър мой приятел/

За мен това е много наболяла тема, може би защото е скрита под пластове емоции и случки от ежедневието…и просто си остава там. Може и никога да не потърси своето разрешение, но бавно изпива силите  основно на майката.. Първо в преносен и после в буквален смисъл.

Отново хронологично погледнато,  омагьосаните кръгове  се създават от самото начало на общуването между  майката и новороденото.

# Детето отказва  или не може да изсуче достатъчно количество кърма. Следва “кръг” – детето суче през час и отказва да изяде повече, за да се засити. Животът на майката се завърта, движи се от час на час, от хранене на хранене. Това много измъчва, но майката няма сили и идеи как да спре “въртележката”. Най-честият съвет в този пример е “остави го да огледнее и озверее, пропусни две хранения, и да видиш как на третия час ще си изсуче  цялата порция”. Да, но кризата, чувството за вина, непрестанният жален плач, който ще раздере душата й, са непоносими. И много жени не намират сили да скъсат кръга, “толкова малко и беззащитно, а аз ще го мъча”. Други приемат това за нормално и не че не усещат задушаването, но се жертват, правят огромно жертвопринушение в името на този крехък баланс. Има и такива, които не биха нарекли ситуацията омагьосан кръг.

#Детето заспива само в прегръдките на мама/ само на спалнята между мама и тати/само ако мама спи в стаята/ само ако то спи в стаята на мама и тати и т.н. Омагьосан кръг става синоним на баланс  и кротко съжителство. Как се прекратява такъв кръг е лесно да се каже, но много трудно да се направи. Изискват се звездни усилия! И много хора не са съгласни да преживеят кризата – да  жертват психиката си в N-броя безсънни нощи, и остават в обръча.

# Детето яде само определени храни.

# Детето не иска да остава с баба и дядо.

# Детето не иска да се къпе.

# Детето не иска да си пише само домашното.

# Детето не иска да си подрежда стаята.

# Детето не иска…..безброй неща….

И ако трябва да ги преброим, в ежедневието на родителя присъстват по няколко кръга едновременно.

Знам колко е трудно да се самоанализираме,  да приемем, че сме попаднали във водовъртеж, който само ние можем да  спрем, и накрая да направим нужното, за да стигнем до новия баланс. Аз самата съм минала през много и все още съм в няколко симпатични кръгчета. Ясно е, че всяко човешко същество манипулира околните и това не е лошо! Омагьосанията кръг се получава, когато тази манипулация води до зависимост!
Първото най-важно нещо е да осъзнаваме, че сме в “плен”. Тогава ще държим нещата под контрол и все ще намерим момента за действие-отстраняването на зависимостта.
Второто – да не допускаме и незабавно да отстраняваме такива обръчи, които биха се отразили негативно на психиката на детето. (Спането между родителите води до психически отклонения, и не търпи отлагане, разхвърляната стая може да почака).

Направете равносметката! Няма място за самообвинения, а за реакция! Успех!

Който е стигнал до края да се замисли – в колко омагьосани кръга се върти в отношенията  с половинката си?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *