Още 5 правила как да изградим психически здрава личност

,

 

 

Продължаваме с изграждането на здрава психика у детето, минало бебешкия период. (Тук можете да прочетете първите 5 правила как да изградим психически здрава личност.)То започва да ходи, да говори, да иска това,това и това… И се появяват новите предизвикателства!

– Детето се учи да ходи.Не изпадайте в паника, не викайте, не се впускайте задъхани към него, когато виждате, че ще падне.  Тези ваши действия го стресират и паникьосват,защото “нищо не е станало, пък мама подивя и прилича на разбеснял се носорог, тичащ към мен!!!*. Защо? Оо явно да падна е много страшно”. Следва истерия при всяко падане. Истината е, че при изправянето и прохождането, детето има нужда да опознае физичните закони и как тялото реагира на тях. Оставете отрочето си да изследва пространството и физиката на воля.
По-добрият подход е  дори и при лошите падания, дори и при рани, разбити усти и носове, да затаите дъх, със спокоен и бавен глас да обясните какво е станало, ако има нужда от лекар, обяснявате спокойно и  отивате. Така вдъхвате спокойствие, а то е най-важното. Топката от емоции изкарвате късно вечерта когато детето не ви вижда. Тогава плачете, викайте и се вайкайте “ама как можа така да падне?!”

– Детето се учи да говори. Този процес е дълъг и много забавен. Иска ни се детето  да повтори и потрети неговите думички “защото ги казва много сладко”. Да, но то не се възприема като циркаджийско кученце, че да изнася представления на всеки, който се появи. Опасността е така да го ядосате, че да млъкне за дълъг период от време. Това важи и за следващите му години, когато учи стихотворения и песни. Наблюдавайте детето – ако има желание за изява го подкрепяйте и пейте заедно с него. Ако не иска – защитете позицията му пред настоятелната рода.

– Не се карайте пред детето! Всички го казват, но не осъзнават защо. Слушайки родителите си как се карат, психиката на детето, подпряна върху две здрави колони се разклаща и рухва. Детето приема, че то е причина за конфликта и никакво обяснение не помага. А вие сте избухнали, защото шести месец чакате да се смени крушката в коридора..  Скандалите – на тих тон и задължително в отсъствие на детето.

– Оставете време за себе си. Покажете на детето си, че вие също като него сте личност. Първо ще изпиете кафето си и после ще му дадете лист за рисуване. Първо ще се гримирате и после ще го обуете. Първо ще си купите вестник и после ще отидете на пързалката.  Зачитането на околните е важна тухла в строежа на психиката – сложете я за основа!

-Вие сте родител, а не приятел.  Ако сте приятел на детето си, кой ще му е родител?? Вашата работа е да поставяте и изяснявате границите – кое може и кое не. Това не ви прави лоши и зли. Това ви прави авторитети в очите на собственото ви дете. Правилата осигуряват спокойствие и сигурност. “Мамо ,мразя те” вероятно означава “правя жалък опит за манипулация”. Не се връзвайте на “евтини номера”.

Ипсихически точки важат през цялото детство и юношество, сменят се само декорите.

Успех

*Сравнението с пръхтящия носорог е цитат на една моя близка,която наблюдавала следната случка- на пясъчника едногодишно дете си играе. Пада, става, изтупва се колкото може и тъкмо да продължи с играта… Вижда майка си и баща си, търчащи “като разбеснели се носорози” от другата страна на площадката към него със заплащителна скорост…. Няма да продължавам. Стана ви ясно 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *