Що е то – логопед ?

Логопедията е широкоспектърна наука. Специалистът-логопед използва ежедневно в практиката познанията си от педагогика, българска филология, през неврология и анатомия, през психолохия и психоанализа до УНГ -болести. Всичко това е умело маскирано с ведра усмивка,забавление и игри за детето. Тук има дълбок смисъл- чрез играта и доброто настроение да се свърши една много сложна работа, която иначе е непосилна за детето. Повечето хора имат схващането, че ако се забавляваме, значи не вършим работа. А ако има строгост, много писане, много упражнения и задължения, значи се върши много работа. Стига се  до там, че родителите не вярват на очевидните резултати, защото са постигнати пред очите им с веселие. Или друг реален коментар за работата ми- ” е какво правите вие там? Играете си, кукувате си, губите си времето”

Нека да е ясно:

Логопедът е човек, който се занимава с чистотата на езика като средство за комуникация. В това се включва:

– оценка, анализ и терапия на граматика, семантика, морфология и т.н. – дали детето има достатъчен набор от думи, дали подрежда правилно изреченията, дали пише и чете адекватно за възрастта си.

– оценка, анализ и терапия на средата на детето, в която то развива говора си. В този смисъл логопедът е и семеен терапевт и психотерапевт и социален терапевт. Той е учил за това и може да ви даде съвет за всички проблеми, които ви притесняват – семейни , в яслата, градината или училището, които детето посещава.

– оценка, анализ и терапия на всички видове синдроми, генетични заболявания, инсулти и др., при които е засегната комуникацията.

– оценка, анализ и терапия на артикулационни нарушения- детето или възрастния не може да произнася някой звук, най-известния – Р.

-специфични дейности отново на логопеда, но не на всеки, са работа с гласа пред микрофон или пред публика.

Най-важния фактор за добре свършена логопедична работа е гладката комуникация между логопед и клиент. Както между някои гаджета не се получава, заради несходство в характерите, така може и да не се получи между клиента и логопеда. Това не означава, че първият е тъп и несхватлив, а вторият-некадърен! Работата на родителя( или на клиента ако е възрастен) е да разбере добра ли е връзката и да наблюдава има ли  положителни промени в рамките на 1 до 4месеца след началото на терапията. Ако има- продължавате спокойни. Терапията може да продължи с години, но вие сте при правилния човек. Ако няма- потърсете друг, с когото имате сходство в характерите.
Ако логопедът е достатъчно наблюдателен и самокритичен редно е той да ви информира как върви процеса, а когато не може да даде повече от себе си – да го каже – това не се нарича “срам и позор”, а коректност.

Запомнете тази информация, тя се отнася за широк спектър от дейности и услуги. Бъдете наблюдателни, така ще спестите време. В някои случаи то е критично важно и безценно!

Успех !

1 коментар


  1. // Отговор

    Здравейте имаме проблем с синът ми той е на почти 3 години имахме много голям проблем с зъбите близо 4 месеца само плачеше от болка после имаше болки в корема и това беше от антибиотика който ни дадоха за заради надути сливици и това продължи 1 месец и сега си създаде сам по себеси нервна криза дори за най малкото се нервира и ядосва крещи.!!
    В момента вече и заеква и се уплашихме и реших да се посъветвам с вас дали можете да ни помогнете с това и как

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *