5 правила как да изградим психически здрава личност

,

Ще се опитам да събера всичките си мисли относно превенцията на логопедичните нарушения в хронологичен ред. В годините се убедих, че езиковите нарушения имат пряка връзка с живота, който детето води, с начина, по който най-близките общуват с него, а и с начина, по който детето общува със света.  В някоя следваща и вероятно доста дълга публикация ще споделя опита си по въпроса защо се проявяват толкова различни логопедични нарушения и къде се коренят..а, сега започвам с кратки и ясни насоки как да избегнем ходенето на логопед. Ще се удивите, че те ни най-малко не са свързани с говоренето!

( Тук може би е мястото да отбележа, че съвсем не искам да оставам без работа.Смятам, че добрата информираност на родителите по въпроса ще доведе до качествени промени в психическото развитие на децата. И тогава с удоволствие бих се пренасочила към психотерапия, семейна терапия и т.н.
От първите часове на бебето:
1. Независимо колко сте уморени и стреснати от новопоявилото се бебе, го уважавайте като личност! Гушнете го, погалете го, назовете го по име и му обяснете колко е прекрасен/сна, добър/добра, красив/а. “Мила Мартина, ти си прекрасна, умна и добра и аз и баща ти безкрайно много те обичаме.” Оставете галените имена и местоимения за по-късно, когато детето вече има представа, че е човек, личност и си има име.
2. Вашето малко, малко създание има колики, къса се от рев естествено, това се случва през нощта.. Съберете сили и му обяснете какво се случва. Детето разбира всичко! “Мартина, боли те коремчето, защото още не е свикнало да работи (дайте най-правдоподобното обяснение :)) и когато изпуснеш газовете, ще мине. Всичко е наред. И мен така ме боли, и тати така го боли. Всичко е наред.” Истината е, че в тези моменти детето не знае какво му се случва- Какво е това, което усеща в корема си. Страхът от неизвестното води до паника и много, много по-силен рев. Вашата работа е да обяснявате всяко ново чувство, предмет, човек, действие попаднали в обсега на детето, за да трупа то своя опит.
3. Пейте, играйте си с ръчичките и крачетата на бебето…за да знае какво да прави с тях по-късно!
4. Говорете му във второ лице! – “Мартина, гладна ли си?” вместо ” Мартина гладна ли е?
а за себе си  – в първо лице – “Аз съм уморена и искам да спя.” вмето “Мама е уморена и иска да спи”.
5. Запознавайте го със света наоколо -колкото и да е малко бебето, запознайте го с приятелката ви, която ви придружава в днешната разходка. Покажете му децата, които крещят на площадката, тъй като шума им най-вероятно му прави впечатление.
До тук спирам. Обмислете и ако желаете коментирайте!
До нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *