Оптимизация на живота. 8 идеи за родители

,

 

 

Тази статия има за цел, да успокои всички станали-вече-родители, бъдещи родители и онези, които точно заради страх от загуба на идентичност и време за себе си, отлагат създаването на деца.

Първите асоциации, които изникват в съзнанието ни, когато някой наш близък стане родител са “край, изгоря, свърши му/й живота, остаря, зароби  се,…” и все подобни мили, мили мисли… Разбира се, от устата ни излизат едни други – поздравления и ахкания, но ние си знаем…  И аз бях така, но когато родих, не забравих онези убеждения. Започнах да ги виждам трескав поголед в очите на околните, които също така ахкаха, на мен ли приличало детето или на баща му, но това че се дере като триглав змей го коментираха само в главите си. …

popbebe

/Тук се появява светлината в тунела/

Разсъждавах, защо създаването на дете, което е прекрасно само по себе си,  се свързва със заробване. Отговорът – защото върлува грешното разбиране, че трябва светът ти да се завърти около детето. И тогава се заробваш, да, за цял живот!

Няма да лъжа труден период е… но пак, в името на истината, трудна е не грижата за детето, а промяната от егоцентризъм към мултитаскинг за себе си и околните. Разковничето е в запазване на ценностите и разпределяне на времето!

Да,  ОПТИМИЗАЦИЯ на времето и живота!

Следващите идеи споделям от опит – мой и на няколко близки приятели. Чрез тях наистина постигнахме качествена промяна в живота си – продължаваме да бъдем пълноценни личности, а не луди, рошави майки, продължаваме да имаме и да поддържаме интереси различни от децата. С една дума – наслаждаваме се на семейния живот!

 

  1. Грешка: Усетители свободно време се втурвате да подреждате, перете, готвите и чистете.

Не! Първо обърнете внимание на себе си!

Определете часовете, които ще наричате “вашето свободно време”. Дори и един път в седмицата (аз препоръчвам повече, дори и по-кратки като времетраене) оставете няколко часа за шляене или за любимо ваше занимание (докато бебето спи/  докато е на ясла или на градина или на училище /или е в детския клуб/ или е на разходка с баща си/баба си/ леля си и тн.) Разбрахте ме – крадете време за себе си в пролуките.

 

  1. Грешка: Във времето за себе си, вмъквате друга задача или среща, която не ви удовлетворява.

Не! Отстоявайте правото си на лично време.

Тук ще дам пример от моя живот- в сряда сутрин, докато детето е на ясла, аз съм отделила два часа за четене. Звъни ми близка приятелка и ме кани да я придружа на разходка. Аз приемам. Резултат: през цялата ни среща си мисля как си пропилявам времето за четене.

Приятелката ми е близка, но в момента имам нужда да чета! Следва да нареждаме дейностите по приоритети и те да остават категорично и непроменени в графика ни.

 tefterr

  1. Грешка: Седите “на главата на детето” докато го чакате да благоволи да свърши нещото, за което сте помолили.

Не! Свършете си някоя работа вместо да хабите нерви, докато отрочето видяло пролука  (в иначе здравата ви като бетон психика) тренира ” колко дълго мога да въртя на шиш противника”.

Откакто практикувам този метод винаги намирам правилното време да пусна миялната и пералнята, да прибера дрехите от простора, а понякога ми остава време и да ги сгъна. Резултатът – понякога детето чака мен, за миене и преобличане.

 

  1. Грешка: Експериментирате с ястията, без да сте убедени, че детето ви ще ги хареса.

Не! Заложете на сигурното! Експериментите- когато някой друг го е готвил!

Ако имате претенциозно дете, не хабете ценното време и труд, за да чуете накрая “Не е вкусно!” Ясно е, че дори и да има кой да го изяде, разочарованието е голямо и .. двойно:

  1. Наистина ли не готвя вкусно??
  2. Аз не съм добра майка, защото не успявам да храня разнообразно детето си.

Нужно ли е?

Всичко с времето си! Ще прояде и спаначената супа и мусаката и патладжаните.. А и ако не ги прояде никога? Ще свърши ли светът?

 

  1. Грешка: Хабите много време в заготовките и приготвянето на ястията.

Не! Оптимизирайте мястото във фризера, вземете си бърз и тих чопър и кухненски робот.

Нарежете зеленчуците, които често присъстват в ястията, сложете ги в пликове и ги замразете – чушки, гъби, карфиол, магданоз, копър, праз, пресен лук и чесън… Спестявате многооо време, което после ще употребите по ваше желание.

Относно кухненските уреди – не съм вярвала, че един качествен прост, ръчен чопър ще преобърне представата ми за готвенето! (който иска подробности за него – пишете ми)

 

  1. Грешка: Опитвате се да обвържете таткото с домакинската работа.

Не! Обвържете го с детето!

Малко са мъжете, които вършат домакинската работа толкова добре, колкото изискваме. Честно казано, май не им е това работата.. Вместо да се изнервите двойно – първо от детето и после от мъжът ви, който само е замазал плота и не реди адекватно миялната, отредете контрола над детето за бащата, а вие спокойно си подредете кухнята. Ще спестите много нерви!

 

  1. Грешка: Докато чакате градски транспорт или стоите в задръстване скучаете, ядосвате се или безцелно скролвате нюзфийда във Фейсбук.

Не! Използвайте „загубеното време“ за нещо полезно.

Още на спирката можете да отворите книга. Няма да усетите нито  пътуването нито намусените пътници. В задръстванията, лично аз си подреждам задачите за следващия ден, търся рецепта или преглеждам сайт, който съм харесала. Имам навик да си записвам какво искам да проверя или прочета в интернет…и само чакам да се наредя на опашката !

       8.Грешка: Водите дълги разговори по телефона, които пречат да си вършите работата.

Не! Ако не е нищо спешно, прекъснете разговора и върнете обаждането, когато сте на спирката или в задръстване!

 

С една дума  – ценете си времето. Обичате дълги разговори – чудесно, говорете! Не обичате дълги диалози – никой не може да ви принуди да ги водите!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *