Грознопис? Не тормозете ученика преди да прочетете това!

Грознописът ! Той “вади” очите на учителки, майки и баби от десетилетия!

2016-09-12-23-00-35

Всички помним нашите и виждаме в тетрадките на децата си усмихнатите шестички или намусените лица с препоръка – “Старай се повече”. Понякога обаче старание и прилежност не стигат! Ще ви разкажа защо!

По незнайни причини, началните учители не са запознати с развитието на нервната система и мозъчните центрове в детска възраст. Може и да не е тяхна работа, но от това произлизат големи разправии и обърквания, отнасящи се до едни всъщност(!) нормално(!) развиващи се деца.
Съществува една интересна особеност на главния мозък наречена хемисферна латерализация. Накратко- мозъчните полукълба (хемисфери) имат нужда от време, за да се уточнят кое за какво ще отговаря – кое ще командва лявата ръка, и кое – дясната например. Това се отнася за всички чифтни органи- крака, ръце, очи, уши. От латерализацията зависи коя ще е водещата ръка на детето -лява или дясна и с кой крак ще рита топката.
Има т.нар. хомогенна латерализация – когато водещи са само  десните или само левите органи, а има и кръстосана латерализация – когато например водещи са десните крак и ръка, но водещо око е лявото. Трудностите в писането много често идват именно от разминаване във водещите око и ръка. Ясно е, че водещо ляво око трудно ще контролира водещата дясна ръка! Резултат от това е невероятен грознопис продължаващ с години! До кога ли? До 10-12 годишна възраст, когато латерализацията приключва и водещото ляво око се е научило прекрасно да следи водещата дясна ръка! Колкото и тетрадки да изпише детето, колкото и да го овиквате, колкото и то да се старае просто трябва да мине време!

Факт: Има случаи, в които грозно пишещи деца са психически тормозени и са нарочвани за “слабаци”.

Как да разберете кои са водещите око, ръка и крак на детето? С три елементарни теста.

2016-09-12-23-03-21

Око – правите малка дупка на един голям лист. Подавате го в ръцете на детето и му казвате да види през дупката какво вижда. Показвате му нещо интересно, но важната част е да отбележите първо с кое око поглежда детето през дупката. Това е водещото око.

Ръка – водеща е тази, с която пише и рисува. Има случаи, когато и двете ръце са удобни. Т.е. все още не е определена водещата ръка.

Крак – правите три-четири цветни хартиени кръгчета. Слагате ги като пътечка пред детето. Каните го да премине по тях. Водещ е този, с който детето започва крачката си.

Отбележите ли разминаване, съобщете го на учителя! Категорично кръстосаната латерализация не трябва да бъде оправдание за липса на старание, но не трябва да се допуска тормоз.

Сега знаете защо не трябва да се притиска детето да пише с дясната ръка, ако то си е избрало лявата!
Знаете и защо едни деца рисуват,скачат и тичат по-добре от други!

Знаете и защо се препоръчва детето да спортува, да се занимава с творчество, да свири на музикален инструмент!

За да си развива мозъка – в преносен и буквален смисъл!

 

3 коментара


  1. // Отговор

    До 7г. всички органи са напълно развити.Детето сее самоопределило с коя ръка да пише.Грозното писане идва от неправилен начин на изписване на буквите,мотивация и старание.


  2. // Отговор

    Росица Христова,вие осъзнавате ли по принцип това,което пишете или си списвате ей така-от скука???


  3. // Отговор

    Не съм съгласна с тезата, че началния учител не е запознат с развитието на нервната система и мозъчните центрове в детска възраст. Те са изучавали Анатомия и Психология и добре познават специфичните особенности при децата. Не подавайте тяхната компетентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *