Всички момичета – принцеси, всички момчета – гаврошовци

 

Отиваме с тригодишния ни син на театър. Неделя, 11 часа, Червената шапчица. Облечени сме празнично, обяснили сме (за пореден път)  защо е празник, защо се обличаме официално, защо се мълчи в залата и защо се ръкопляска.

baby-1399332_1920

 

Влизаме, той горд държи билетите. Вратите на залата все още не са отворени.  Пред нея чакат няколко прекрасни момиченца – категорични  принцеси. Две – най – вероятно бяха сестри – с еднакви, ярко червени кадифени рокли, с красиви прически, още едно – със светло розова рокля и прекрасна жилетка, още едно  – облечено в тон с майка си, която очевидно има вкус. И още едно, и още едно…. Говорят си нещо тихичко и се смеят. Очевидно е, че знаят къде са, и как да се държат. Някои от принцесите, бяха с бащите си – не родители, а същински кавалери на малките дами – поразително!

Профучават две раздърпани създания. Също прекрасни, момчета. Облечени с анцузи. Разгащени. Несресани. Гонят се. Викат си. Татковците им – също в спортни одежди, общуват на висок глас. Няма кой да се намеси в създалата се суматоха, ясно е и защо. Нашият син се обърка – караме го да седи при момичетата, а защо не  – при момчетата? Бързо обясняваме ситуацията. Поогледах се. Има много момчета, има и такива – облечени елегантно, спортно – елегантно, спретнато, прилично. Но те са малцинство… Повечето са облечени като за парка, държанието ми е също като за там….

През целия ден си мисля, какво ще стане с всичките тези принцеси след няколко години. Нали ще си търсят принцове, първо за гаджета, пък после за съпрузи? Нали ще търсят същото отношение, каквото са получили в семействата си, та нали те друго не познават?

А, отглеждат ли принцове? Такива, които достойно да заместят татковците-кавалери?  По – скоро не…Подрастващите момчета са “изпуснати”, “отвързани”, “диви”, “не-мога-да-се-справя-с-него-и-това-ме-освобождава-от-отговорността-да-го-възпитавам”….

Тогава, на какво са обречени тези бъдещи девойки? Цял живот – заблуда, страдания в търсене на някой, който не съществува ….

Мисля си аз……

Близо до дома ни има детски клуб. Деца са се струпали пред вратата. Ще има рожден ден. Шок –  брат и сестра  чакат с баба си. Гаврош и Принцеса. Принцесата държи подарък и букет, а по-големият й брат крещи нещо неубоздано. Отново се замислям за бъдещето….Почти се блъскам в една прекрасна жена – майка с детето си, и те отиват на рождения ден… зад тях – бащата пристъпва бавно, облечен с анцуг и кожено яке.

 

2 коментара


  1. // Отговор

    Аз съм момиче и съм акула!
    Родителите не ми дават да бъда като принцесите,затова съм акула!


  2. // Отговор

    Здравейте,
    извинете за коментара, изключително елементарно мислене. Момчетата и момичета на тази възраст са различни, като физиология, психическо развитие, ниво и видове хормони и т.н. Като родител би трябвало да го знаете, освен, ако вашето не е момиченце и нищо друго от татък не ви засяга. Не всички момиченца са принцеси и не всички момчета гаврошовци, нито побойници, престъпници, невъзпитани и т.н. А дали пък принцесата като порасне /ако остане принцеса, разбира се/ ще си избере спретнат, кротък и мекушав “мухльо”? Иначе съм съгласна, че възпитанието и примерът са изключително важни, но е нелепо да лепите етикети на деца!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *