Как да помогнете на детето си, да се справи с психозата от Ковид-19

,

Усещате някои от описаните промени в поведението на детето/децата си (описани тук) и усещате, че най-вероятната причина е паниката около Корона-вируса.

Ето някои предложения как да намалите стреса на сина/дъщеря си:

  • Не гледайте новини с децата си. Изключвайте телевизора, сменяйте канала. Медийте са най-големият излъчвател на паника! (По-късно когато децата спят, можете да се информирате он-лайн или с късна емисия новини.)

  • Пред детето говорете колкото може по-рядко или никога по темата за корона вируса – по телефона, пред блока със съседи, в кварталния магазин, с приятели и познати. Децата имат уши и очи на гърбовете си, знаете. Ако чуят, че родителите им са притеснени и те започват да се притесняват.

  • Удовлетворявайте внезапно появилите се необичайни претенции на детето си, колкото и глупави да ви се струват в момента. Те са опит на детската психика да си докаже, че държи контрола и е в безопасност. – “На 12 години съм, имам гадже, но искам да спя със старото си меченце. Мама и тати се съгласяват без проблем -> значи всичко е наред“. Ако заявите ” ама Петре, мустаци вече ти пораснаха, какво меченце?!”, вие ще задълбочите паниката- “значи с този Ковид, дори елементарни искания не ми се изпълняват”. Не се притеснявайте, когато детето отново се почувства сигурно и спокойно в ежедневието си, то ще зареже мечето.

  • Не коментирайте и споделяйте никакви конспиративни теории относно вируса, новия световен ред, как извънземните тайно искат да ни сложат чипове. Децата са впечатлителни и не знаете дали точно в този момент въображението им няма да създаде тежка страхова невроза.

  • Не обвинявайте заразата заради липсата на разнообразие в ежедневието . Когато детето ви каже “хайде да идем на кино”, не му отговаряйте “не може заради Корона вирусът”. Въобще не споменавайте “локдаун-а”. Веднага предложете да гледате желания филм вкъщи. Настоявайте за разходки по парковете, планините, езерата, с думи от типа “не може да стоим само на затворено по тези молове и апартаменти”. Не споменавайте, че всичко е затворено и обичайните развлечения са “забранени”.

Целта е да създадете информационен балон, в който темата Ковид или не съществува или е накъде в далечната периферия.

За нормалното и устойчиво развитие на детската психика, най-голямо значение има спокойното семейно положение. Създайте “сигурно убежище от Ковид” у дома и детето ви ще е добре.

Ако виждате,че описаните мерки не помагат на детето ви повече от седмица, не се колебайте да се свържете с мен. Не се притеснявайте да питате дори и за неща, които ви се струват несъществени. Понякога под тях се крият дълбоки причини. При нужда ще изготвя индивидулана програма, съобразена с нуждите на вашето дете и семейството ви, с която да противостоите на депресивните и панически състояния. Колкото по-рано противодействате, толкова по-лесен, успешен и траен ще е ефектът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *