Държач за молив

Това е една лесна за изпълнение идея, за всички – родители, учители, терапевти, които са забелязали трудност при детето да държи правилно молива.
Възможните причини са много. По-надолу ще споделя моята гледна точка.И така идеята е да покажем къде точно се хваща молива. Децата не се ориентират от “хвани го по-близо до писеца”, “дръж го по-нагоре” – с абстрактност и субективизъм най-много да откажем детето. Така че:

1.

2.
3.
4.
5.
Така направеният “държач”, ще помогне на детето да изгради правилен захват. Можете да използвате тази идея още в първите опити на детето да рисува -на 2-3 годишна възраст. Бъдете сигурни, че удоволствието ще е пълно ако включите детето в изработката на “държачите”.
Вариации:
Трудностите при захвата на молива могат да са разнообразни
-прилага се прекален натиск
-прилага се недостатъчен натиск
-използване на всички пръсти в захвата
– молива е прекалено тънък и се “губи” в ръката на детето
Преценявайки ситуацията, можете да намотаете повече хартия и тиксо,за да стане удобна възглавничка за пръстите; да направите по-широк или по-тънък държача. Ако виждате, че детето въпреки усилията си не се справя и не разбирате защо, потърсете мнение от специалист -личен лекар, кинезитерапевт,логопед, психолог, масажист.. Навреме “хванатия” проблем се превръща от дефект в ефект!
До скоро!
Анна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *