Нека се успокоим- животът на майката не е онзи от списанието!

Да, спрях анкетата за майки на тема “как се справяте с живота”. Защото отговорите, от различни по възраст, положение и семейни “обстоятелства” жени, бяха толкова идентични, че категорично подкрепиха първоначалната теза – трябва да приемем многото задачи със спокойствие и увереност,  а не да се изтезаваме, че сме пълен провал според списанието..а в него  пише, че щастливите майки първо обръщат внимание на външния си вид и чак тогава  – на семейството си.

Всички сме попадали на статии “Спете, когато  детето спи! Грижете се за себе си! Ходете на фитнес, на масаж! Толкова красиво са написани тези статии, че в нас остава мнението, че половината свят живее така. Излиза, че само моят мъж държи да му е сервирана топла вечеря и се сърди, когато няма изпрани тениски! И само моето дете не иска да спи по 3 часа! И само на мен не ми остава свободно време, защото трябва да отметна десетки домакински задачи! Искам да се лакирам, но новите панталонки на детето, чакат подгъване.. само аз ли в този свят се “жертвам”  и ги подшивам, и оставам без лак..

Успокоение ми донесе факта, че в нито едно от интервютата, не попаднах на “светския” живот описан по списанията и сайтовете.

Следват заключения:

Животът се променя, ние също се променяме с него.Трябва да пренареждаме приоритетите си, за да избегнем  страданието по нещо отминало.

Лъжовно е да се сравняваме с наши близки, които все още не са семейни и с деца. В това няма смисъл! Очевидно е, че сме на различни етапи от живота!  Би следвало тези наши познати да са наясно с фактите и да престанат да съжаляват “изстрадалата домакиня”.

Прекрасно е да се намери време за спортуване, фризьор и маникюр, но те ще са съобразени със семейната програма, а няма да са за тяхна сметка!

Има едно истинско, тихо, но наситено щастие, когато съм сготвила топла вечеря и семейството ми похапва. Това щастие е приоритет. Би трябвало да му се обърне внимание в някоя статия за “майки от ново поколение”!

В майчинските задължения се включва да се научим на гъвкавост, да ценим и пестим времето си.

 

Продължаваме напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *